Kwallen informatie

 

 

In zee of niet in zee?
Voor de meeste mensen is een enkele kwallensteek van zo'n 'goede' oude Hollandse kwal wel onaangenaam, maar in de regel niet ernstig én goed te behandelen. Het jeukt, het prikt en het smeekt om een kompres met azijn, maar het leed is dan weer redelijk snel geleden. Sommige pechvogels echter zijn allergisch voor kwallen. Dan is het zaak om heel voorzichtig om te gaan met de kans op een kwallensteek.
Ook wie sowieso ieder risico wil vermijden,: voor je enthousiast in zee springt, even goed kijken of je kwallen ziet liggen aan de kus Dat is in Nederland vaak het geval bij oostenwind. En zie je die kwal(len) en wil je het zekere voor het onzekere nemen: ga dan maar even niet in zee.

 

Gestoken door een kwal?

kwallenbeet225

Wat te doen bij een kwallenbeet?
Mocht je zijn gestoken/gebeten door een kwal, volg dan de onderstaande instructies om er zo min mogelijk last aan over te houden. Om alvast één misverstand uit de wereld te verhelpen, kwallen bijten niet maar steken met hun tentakels. Dat wordt dan wel een kwallenbeet genoemd. De tentakels van kwallen bevatten netelcellen met gif. Tijdens een kwallenbeet wordt dit gif in de huid van de mens gespoten. In de meeste gevallen is een kwallenbeet niet ernstig maar het kan geen kwaad om de volgende stappen zorgvuldig te doorlopen.


﹅Ga het water uit.
﹅Gebruik geen zoet water om de stekende plek af te spoelen, maar maak een kompres van koud water met azijn (gewone keukenazijn, dus geen schoonmaakazijn).
﹅Of ga even langs bij onze EHBO post
﹅Wrijf of druk niet op de huid.
﹅Door heel zachtjes met een pleister te 'deppen', haal je eventuele netelcellen uit de huid. Mochten er restanten van tentakels te zien zijn, dan deze verwijderen met een pincet.
﹅Mentholpoeder of een crème met verzachtende en/of verkoelende werking kan de irritatie verminderen. Het is volgens bepaalde bronnen echter niet raadzaam om Azaron® te gebruiken.
﹅Als vuistregel kun je rekenen op een uur lang steken van de huid, en tot - helaas - 24 uur lang jeuk.
﹅Als de huid met heftige irritatie en/of zwelling reageert of de gestoken persoon allergisch is voor kwallenbeten, is het belangrijk de huisarts te raadplegen.

 

Op het strand en veel last van een kwallenbeet?
Kom even langs bij een van onze EHBO posten. Met onze ,speciaal daarvoor bestemde, kwallenspuit zorgen wij dat de jeuk snel weer verdwijnt 


Wanneer steekt een kwal?
Een kwallensteek is helaas snel opgelopen. Als je tijdens het zwemmen met de tentakels van een kwal in aanraking komt, is het gebeurd: een kwallensteek. Ook een aangespoelde kwal is niet per definitie 'steekvrij.' Deze kan wel degelijk nog levensvatbaar genoeg zijn om te steken. Dus zowel aan het strand als in de zee ben je niet veilig voor stekende kwallententakels…

 

 

Kwallen

kwallen3
Kwallen zijn holtedieren die het grootste deel van hun leven met de stroming mee door het water zweven. Kwallen kunnen zich maar beperkt actief voortbewegen. Dit doen ze door de klokvormige hoed samen te trekken. Omdat kwallen niet tegen de zeestroming in kunnen zwemmen horen ze bij het dierlijk plankton. Een kwal is een eenvoudig dier en bestaat voor 98% uit water. Alle kwallen hebben netelcellen, maar alleen bij een paar soorten kunnen die door je huid heendringen. Wanneer je die netelcellen aanraakt voelt het net of je in de brandnetels terecht bent gekomen.

Belangrijkste onschadelijke kwallensoort is de oorkwal, die aan het gebruikelijke onschuldige-kwallensignalement voldoet: 'kleurloos, doorzichtig, geen lange tentakels.' Deze kwal heeft een soort oorvormig patroon van vier vormpjes.

 

Oorkwal 

oorkwal lg oorkwal
Oorkwallen leven vaak in grote groepen in zee. Je kunt de oorkwal herkennen aan de vier ‘oren’ in het midden. Dit zijn de geslachtsorganen van de kwal. Ze zijn bij de mannetjes wit en bij de vrouwtjes roze. Oorkwallen hebben korte tentakeltjes aan de rand van de schijf en vier korte Blauwe haarkwal
De blauwe haarkwal is een middelgrote, platte kwal. Aan de rand van de schijf zitten lange haarachtige tentakels, waarmee de kwal gemeen kan steken. Blauwe haarkwallen komen vaak bij de kust in de buurt als de wind uit het oosten waait. Ze kunnen 's zomers voor overlast zorgen. Dit is vervelend voor de badgasten. Bij kwalleninvasies blijken strandtenthouders zich slecht te herinneren wat er vroeger is gebeurd. Elk jaar dat er een kwalleninvasie is, "is het nog nooit zo erg geweest".vangarmen rond de mond. Voor kleine zeedieren zijn de tentakels van een oorkwal giftig, maar mensen hebben er geen last van, omdat de netelcellen niet door onze huid heen kunnen steken.

 

Zeepaddenstoel of bloemkoolkwal

23537 kopie kwallen 1 kopie
De zeepaddenstoel wordt ook wel bloemkoolkwal genoemd. In tegenstelling tot de andere soorten is het een bolle kwal, met een blauwe kleur. Ze kunnen zo groot als een voetbal worden. Deze kwal heeft geen tentakels. Zijn acht vangarmen zijn wel goed zichtbaar. Deze hangen vanaf de mondopening naar beneden en zien eruit als een bloemkool. Zeepaddenstoelen steken niet.

 

De gele en blauwe haarkwal

gele haarkwal  blauwe haar kwalDit zijn mooie dieren, maar ze steken wel. Gelukkig herken je ze aan hun typerende kleur, dus als er zo'n fraai hoopje dril op het strand ligt, weet je hoe laat het is! Overigens is de rode haarkwal nog zo'n klant, maar die is zeldzamer in de Nederlandse zee.

De blauwe haarkwal komt voor in het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan, dus ook in de Noordzee. Hij wordt meestal in ondiep water dicht bij de kust gezien. Meestal zijn ze in mei-juni het talrijkst. Er is niet zo veel bekend over hoe de kwal in open zee leeft.

 

Kompaskwal

kompaskwal kompaskwallen
De kompaskwal is ook zo'n prikdier deze heeft v-vormige bruine strepen die vanaf het midden van de 'hoed' naar de buitenste rand lopen. Ze hebben lange tentakels waar ze gemeen mee kunnen steken. De vangarmen rond de mondopening van de kwal lijken op een bruidssluier. Ze zijn veel langer dan de tentakels. Een kompaskwal begint zijn leven als mannetje maar verandert tijdens zijn leven in een vrouwtje.
De kompaskwal komt algemeen voor in de Noordzee, ook dicht onder de kust, en spoelt soms massaal aan op het strand. Jammer genoeg gebeurt dit vaak in het seizoen dat er ook veel mensen op het strand te vinden zijn, zo vanaf half juli.

 

Rode haarkwal

rode haarkwal 1

Rode haarkwallen zijn zeldzaam in de Noordzee. Aan de rand van de schijf zitten lange haarachtige tentakels, waarmee de kwal gemeen kan steken. Die tentakels kunnen meters lang worden! Een aantal dieren die tegen het gif kunnen leven het liefste dicht bij de kwal in de buurt. Die schrikt vijanden af, en zo wordt de kwal een veilig thuis. Roodachtige exemplaren van de blauwe haarkwal worden vaak voor de rode haarkwal aangezien. De rode haarkwal is in de Noordzee een zeldzaamheid. Er kunnen jaren voorbij gaan voordat er weer een rode haarkwal op de Nederlandse kust gezien wordt.

 

 

Voor meer informatie kijk op www.kwallenradar.nl

 

 

 

Over Ons

De Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade telt 150 leden waarvan er ongeveer 75 actief stranddiensten draaien en dus toezicht houden op het Bloemendaalse strand.  Wij houden het stuk strand tussen Zandvoort en IJmuiden in de gaten. 

.....

leesmeerpijl Lees meer

Website

Deze website van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade wordt door twee van onze leden onderhouden.  Voor informatie over het niet goed functioneren van de website (webcam) Nieuws, foto’s, verbeterpunten en andere informatie melden

.....

leesmeerpijl Lees meer