donderdag, 08 juni 2017 10:59

Levend pasgeboren bruinvisje aangespoeld

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Woensdag 07 juni 20:15 Kwam er via reddingsbrigade Zandvoort en EHBZ Noordwijk melding van dat er een levende bruinvis was gevonden op het strand van Zandvoort. Kiters hadden de bruinviskalf gevonden en de reddingsbrigade gewaarschuwd.  Door reddingsbrigade Zandvoort is het jonge diertje die door storm moeder was geraakt aan land gehaald. 

Direct is EHBZ gaan rijden en is onze hulpverlener John naar de post gereden om de dolfijnen brancard op te halen en mee genomen naar reddingsbrigade post Noord van Zandvoortse reddingsbrigade. Het net binnen gebrachte bruinvisje lag in kleed ruimte. Na controle ademhaling het jonge diertje in brancard gehangen in afwachting van SOS dolfijn. Bij geregelde controle bleek dat het diertje steeds verder in conditie achter uit ging. Toen SOS dolfijn de laatste controle bij bruinvis deed en het jonge diertje zo slecht was is dat hij de reis waarschijnlijk niet zou overleven. Daarom is er is besloten hem bij een dierenarts in Haarlem te laten inslapen. "Zodat lijden tot een minimum werd beperkt".

 

Het diertje was een kalfje van vermoedelijk nog geen dag oud. Mogelijk is het dier vlak na de geboorte in de storm zijn moeder kwijt geraakt en daarna aangespoeld”, weet Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn te vertellen.
Ze vervolgt: Bruinvissen zijn de eerste zes tot negen maanden van hun leven volledig afhankelijk van het moederdier. Ze drinken hele dikke, vette moedermelk en leren in met name de laatste maanden hoe ze vis moeten vangen en te overleven. Omdat het bruinvisje zonder zijn moeder kansloos is op zee en de vette moedermelk niet na te bootsen is, was er geen andere optie dan het diertje zo snel mogelijk uit het lijden te verlossen.”

Bij deze actie waren betrokken reddingsbrigade Zandvoort. EHBZ Noordwijk reddingsbrigade Bloemendaal .politie Zandvoort en SOS dolfijn.

 

 

 

Wil je meer weten over welke dieren er nog meer voorkomen in onze Noordzee.    

Klik hier :  Zeezoogdieren

 

Lees 5526 keer Laatst aangepast op zondag, 23 juli 2017 09:18

Over Ons

De Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade telt 150 leden waarvan er ongeveer 75 actief stranddiensten draaien en dus toezicht houden op het Bloemendaalse strand.  Wij houden het stuk strand tussen Zandvoort en IJmuiden in de gaten. 

.....

leesmeerpijl Lees meer

Website

Deze website van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade wordt door twee van onze leden onderhouden.  Voor informatie over het niet goed functioneren van de website (webcam) Nieuws, foto’s, verbeterpunten en andere informatie melden

.....

leesmeerpijl Lees meer