donderdag, 26 januari 2017 17:15

Update: Bijna dagelijkse worden er zieke zeehonden van het strand gehaald.

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

UPDATE 08-02-2017 (5X)  Bijna dagelijks komen er meldingen binnen over zieke zeehonden die o.a. op het strand van Bloemendaal en Zandvoort liggen. Dit keer wordt deze pagina dan ook regelmatig geüpdatet met onze hulpverleningen van deze zeezoogdieren.

 

  

Woensdag 08 februari,15:30 : Melding zeehond ter hoogte van kattendel / parnassia In eerste instantie was hij net weer in zee gegaan toen onze hulpverlener ter plaatse was maar na wat enige tijd zagen ze dat we het zieke dier 200 meter verderop weer het strand op kwam. Door rustig en langzaam het dier te benaderen is de (gewone) zeehond die duidelijk last had van longworm kunnen vangen en meegenomen . Ook na controle is deze weer op transport gezet richting Hoorn waar hij verder gaat naar Pieterburen waar ze ook weer alles aan zullen doen om deze weer gezond te maken en dan t.z.t weer in de Waddenzee uitzetten

 

Zaterdag 4 februari : 16:15 – Laat op de middag kwamen er diverse meldingen binnen zowel bij onze Reddingsbrigade als bij EHBZ Noordwijk over een zeehondje op het strand van Zandvoort en er zouden veel mensen bij staan kijken.

Het ging om een jonge grijze zeehond, hadden wat kleine wondjes. Men heeft de mensen verteld wat de EHBZ zo al doet bij strandingen van zeezoogdieren. het zeehondje is meegenomen en na de eerste verzorging over gebracht naar het wisselpunt in Hoorn. Daar kwam de dierenambulance dier in nood hem ophalen voor verdere transport naar het zeehondencentrum Pieterburen te brengen.

 

 

Dinsdag 2 februari 10:30 melding via politie. Dit keer een gewone zeehond die erg ziek was  met een probleem met longworm en gezien zijn hoge temperatuur last van een onsteking. Deze zeehond van een half jaar oud zal moeten vechten om in leven te blijven. En wordt natuurlijk ook weer snel doorgebracht door EHBZ Noordwijk richting Pieterburen.

  

Vrijdag 27 januari, 14:15 Op nieuw een zeehond van het strand Bloemendaal .Dit maal ook een grijze, dit was een twijfel geval,  wel gezien leeftijd en zijn dikte leek dit wel oké maar alertheid en reactie van het dier gaf wel aan dat hij waarschijnlijk een ziekte onder zijn leden had. Daarom voorzekerheid ook mee genomen zodat ze hem ook in Pieterburen kunnen nakijken.

 

Woensdag 25 januari,15:30 een melding van het EHBZ Noordwijk (via RTZ Velsen) over een zeehond op het strand tussen Bloemendaal en Zandvoort. John vaste EHBZ hulpverlener van onze Reddingsbrigade heeft het zeehondje weer van strand gehaald. Het ging om een jonge grijze zeehond welke een abces onder de kaak had en vrij mager was en mede door de lage buitentemperatuur en het zeewater temperatuur is het goed mogelijk dat dit onderkoeling kan veroorzaken 

De zeehond is door de EHBZ Noordwijk naar het wisselpunt in Hoorn gebracht na de eerste verzorging. Daar is die overgedragen aan de dierenambulance dier in nood die de zeehond naar het zeehondencentrum Pieterburen zou brengen.

 

Dinsdag 17 januari : Op nieuw heeft onze hulpverlener een zeehond van ± 6 maanden opgehaald met een zware longworm ziekte die op de blokken van zuidpier lag. Ook deze is weer direct opgehaald door EHBZ die de verzorging heeft geregeld naar het zeehonden crèche in Pieterburen.

 

 

Zondagmiddag 15 januari heeft onze hulpverlener John ook nog een zieke jonge grijze zeehond van het strand opgehaald. Dit keer ging het om een grijze zeehond van ongeveer 6 weken oud 

Omdat EHBZ Noordelijk nog onderweg was met de oude zeehond nr 57 (zie mail) heeft hij deze dit keer zelf doorgebracht naar het wisselpunt in Hoorn die deze dan ook weer doorbrengt naar de zeehondencreche in Pieterburen

                               

 

Donderdag 12 januari: Toen het EHBZ Noordwijk richting Bloemendaal over het strand reed met in de auto  een zieke zeehond kregen om 06:45 uur we een melding dat er ook bij ons een zeehondje op het strand was aangespoeld. Onze hulpverlener (John) heeft de jonge zieke zeehond (± 6 maanden oud) opgehaald en deze overgebracht naar onze reddingspost. Daar heeft de EHBZ Noordwijk de zeehond opgehaald.

Na de eerste verzorging zijn de twee honden naar het wisselpunt in Hoorn gebracht. Daar stond de Dierenambulance dier in nood al op de EHBZ te wachten om de  twee zeehonden te vervoeren naar het zeehondencentrum Pieterburen.

 

 

 

aanwijshand

 

Het is de moeite waard om ook eens te kijken op de site van EHBZ-Noordwijk.  Waar je kunt zien wat  deze vrijwilligers allemaal doen om het behoud van deze prachtige zeezoogdieren in stand te houden. Dit jaar hebben zij tot nu toe al ruim 30 zeehondenkunnen redden en overgebracht richting zeehondencreche pieterburen

http://www.zeezoogdieren.org/wordpress/category/ehbz/ehbz-noordwijk-ehbz/

 

 

 

zeehonden8 

 

Lees 8392 keer Laatst aangepast op zaterdag, 01 april 2017 18:15

Over Ons

De Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade telt 150 leden waarvan er ongeveer 75 actief stranddiensten draaien en dus toezicht houden op het Bloemendaalse strand.  Wij houden het stuk strand tussen Zandvoort en IJmuiden in de gaten. 

.....

leesmeerpijl Lees meer

Website

Deze website van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade wordt door twee van onze leden onderhouden.  Voor informatie over het niet goed functioneren van de website (webcam) Nieuws, foto’s, verbeterpunten en andere informatie melden

.....

leesmeerpijl Lees meer