Print deze pagina
vrijdag, 20 november 2015 18:18

Paraffine op het strand

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Vrijdag 20 november tijdens een rit over het strand vonden we meerder stukken paraffine. Door het getij was dit in een lintvorm over het strand verspreid. We hebben naar een collega in Noordwijk gebeld en toen het daar ook lag is daar contact gezocht met Rijkswaterstaat en hebben wij gemeente Bloemendaal en IJmuiden in kennis gesteld . Al snel kwam het Kustwachtvliegtuig meerder keren over vliegen. Op zee werd er niets meer aangetroffen.

Op het strand werden twee soorten paraffine gesignaleerd die op meerdere plekken over het strand verspreid lagen Na onderzoek door rijkswaterstaat bleek dat er langs de kustlijn van Noordwijk tot aan Petten(?) vondsten werden gemeld. De Douane is bij ons op de post geweest en heeft wat monsters meegenomen voor onderzoek.
Rijkswaterstaat laat na onderzoek weten of er geruimd moet worden.

 

Bron: Haarlems Dagblad 
Het komt vaker voor dat brokken paraffine aanspoelen. Van de stof worden onder andere kaarsen gemaakt. Het wordt vervoerd door tankers. Vooral bij het schoonmaken van de schepen, kunnen de achtergebleven resten in zee terecht komen. 

Sinds 2004 staat paraffine wel op de lijst van milieugevaarlijke stoffen, maar mag nog steeds in zee geloosd worden. (Bron: Ecomare)

Niet alleen voor het milieu, maar ook voor vogels zou paraffine schadelijk zijn. Het lozen van paraffine heeft desastreuze gevolgen voor de vogelstand, stelde bioloog en onderzoeker Jan Andries van Franeker. Hij trof het spul veelvuldig in de maagjes van vogels aan. De dieren zouden het witte brok aanzien voor voedsel.

In de afgelopen jaren spoelde vaker grote hoeveelheden van de stof aan. Bijvoorbeeld in 2007. Toen lag er vier kubieke meter voor de kust van Egmond tot en met Texel. In 2012 moest de gemeente Bergen opdraaien voor het opruimen van paraffine voor de kust bij Hargen. Pas als er meer dan vijf kubieke meter aanspoelt, draait Rijkswaterstaat daar voor op.

 

 

IN ENGELAND WORDT GEWAARSCHUWD DAT HET PALMOLIE BETREFT

Maar in Engeland is een zelfde gelijkend goedje aangespoeld na de stormen meldt de BBC in een artikel van 17 november 2015. Hierover zegt men echter dat het Palmolie betreft. Hondenbezitters worden gewaarschuwd om hun huisdieren weg te houden van de witte wasachtige substantie welke naar diesel ruikt. Het is niet duidelijk hoeveel een hond er van moet hebben gegeten voordat het een probleem veroorzaakt maar feit is wel dat er vorig jaar verschillende honden zijn overleden toen hetzelfde goedje aanspoelde. De dieren zijn als het ware door deze substantie vergiftigd.

 

 

 

 

 

Lees 9855 keer Laatst aangepast op vrijdag, 15 januari 2016 18:45
Fred Cloeck

Nieuwste van Fred Cloeck