Print deze pagina
vrijdag, 22 april 2016 10:37

Reddingsbrigade Nederland overweldigd door steun Tweede Kamer en publiek

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Persbericht 20 april 2016 : Reddingsbrigade Nederland overweldigd door steun Tweede Kamer en publiekReddingsbrigade Nederland is de afgelopen dagen overstelpt met steunbetuigingen voor het in standhouden van de Nationale Reddingsvloot die in het hele land ingezet wordt bij overstromingen. De organisatie, initiatiefnemer van de Reddingsvloot na de watersnood van 1953, heeft vorige week aandacht gevraagd voor de problematiek rond de financiering van de vloot nu er na twee jaar onderhandelen tussen het Rijk, Veiligheidsregio's en Reddingsbrigade Nederland nog steeds geen akkoord is. De minister heeft aangekondigd de financiering per 2017 te stoppen en dat zou betekenen dat de Reddingsvloot verdwijnt. 


De steun voor behoud van de Nationale Reddingsvloot van de Reddingsbrigade komt uit alle hoeken van de samenleving. Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven, politie, brandweer, diverse veiligheidsregio's, gemeenten en ook Tweede Kamerleden; allemaal vinden ze dat Nederland waterland deze voorziening moet hebben.

Vandaag is in de Tweede Kamer een motie ingediend. De Tweede Kamer roept de minister op de impasse rond de financiering op korte termijn te doorbreken en ervoor te zorgen dat Reddingsbrigade Nederland de inzet van de Reddingsvloot kan continueren. Volgende week stemt de Tweede Kamer over deze motie van de VVD en SP en wordt duidelijk hoe de toekomst van de Nationale Reddingsvloot eruit zal zien. Reddingsbrigade Nederland is blij met de steun van de Kamer en ziet de stemming met vertrouwen tegemoet.

De Nationale Reddingsvloot is onderdeel van Reddingsbrigade Nederland en bestaat uit 90 vaartuigen die door 1.000 goed opgeleide vrijwilligers bemand wordt. De vloot wordt ook dagelijks ingezet voor het reguliere reddingswerk en bij tal van grote evenementen, zoals de Koningsvaart, Sail Amsterdam en de Sinterklaasintochten door het hele land. Jaarlijks verricht de Reddingsbrigade meer dan 9.000 hulpverleningen, waarbij gemiddeld 300 mensen uit een levensbedreigende situatie worden gered.

 

Algemene Informatie Reddingsbrigade Nederland
De statutaire naam van Reddingsbrigade Nederland is: Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen, KNBRD. Deze is opgericht in 1917. Reddingsbrigade Nederland is de landelijke vereniging van 166 aangesloten reddingsbrigades in Nederland. Reddingsbrigade Nederland heeft circa 23.000 leden, waarvan 5.000 actieve vrijwilligers in verschillende vormen van opleiding, hulpverlening en sport. Het beschikt over een professioneel ondersteunend bureau in IJmuiden. Zij heeft als missie het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Dit gebeurt door het opleiden van jong en oud in zwemmend en varend redden. Op zee en in recreatiegebieden voert de Reddingsbrigade jaarlijks gemiddeld 9.000 geregistreerde hulpverleningsacties uit, waarvan zo'n 300 reddingen uit een levensbedreigende situatie. Bij overstromingen kan de reddingsbrigade worden ingezet voor evacuatie en hulpverlening. Zij heeft daarvoor de beschikking over de Nationale Reddingsvloot, die bestaat uit ruim 90 vaartuigen en 1.000 opgeleide en geoefende specialisten, verspreid over het land.

 

Ook doet de Reddingsbrigade aan de (top)sport Life Saving, waarbij onderdelen van het reddingswerk in sportvorm worden beoefend, zowel in het zwembad als op het strand en in zee. Nederland behoort in deze sport tot de top zes van de wereld. Reddingsbrigade Nederland is aangesloten bij NOC*NSF, het Oranje Kruis en de wereld-reddingsbrigade organisatie International Life Saving (ILS) en de Europese afdeling ILS Europe. De sport Life Saving is erkend door het IOC en heeft een Olympische nominatie.

 

Reddingsbrigade Nederland is een Algemeen Nut Beogende Instelling en is afhankelijk van financiƫle ondersteuning van derden.

 

Bron: Reddingsbrigade Nederland 

 

 

 

 

 

Bron 

Lees 5397 keer Laatst aangepast op zondag, 22 mei 2016 12:31
Fred Cloeck

Nieuwste van Fred Cloeck