maandag, 03 augustus 2015 10:20

Rode gloed nog niet in Noord Holland gesignaleerd -- Hier geen Zwemverbod

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Bron RTV NH

NOORD-HOLLAND De mysterieuze rode gloed die zondag 02 augustsus was te zien in de zee tussen Scheveningen en Wassenaar, is nog niet in onze provincie gesignaleerd. Dat meldt de KNRM.Zondag  mochten de bezoekers van de stranden in Zuid-Holland de zee niet in vanwege de rode gloed.
Uit onderzoek van Rijkswaterstaat blijkt het te gaan om zeevonk, een algensoort die irritatie aan de huid en luchtwegen kan veroorzaken. "Het lijkt ons daarom beter dat mensen niet het water ingaan'', aldus de woordvoerster. In onze provincie geldt geen zwemverbod.
De reddingsboten van de KNRM zullen vandaag niet preventief uitvaren om op zoek te gaan naar roodvonk voor de Noord-Hollandse kust. "Natuurlijk kijken we wel rond, maar dat doen we altijd."

 

 

 

Expert: Zeevonk ongevaarlijk, zwemmen kan best

Ga niet de zee in tussen Scheveningen en Katwijk. Dat adviseert Rijkswaterstaat nadat er zeevonk is aangetroffen. Maar volgens zee-onderzoeker Louis Peperzak is zeevonk relatief ongevaarlijk. "Zelf ga ik gewoon zwemmen."

Peperzak werkt bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. "Zeevonk is relatief ongevaarlijk, het is niet giftig."

 

"Als je in zo'n rode bloei hebt gezwommen kan er wat zeevonk op je huid zitten. In die zeevonk zit ammoniak en die kan dan dus op je huid komen. Maar dat zijn dan kleine concentraties. Als je na het zwemmen even onder de douche gaat, spoel je de ammoniak eraf en heb je meestal nergens last van." Als je per ongeluk wat inslikt, kan dat ook geen kwaad, aldus Peperzak. "Omdat het om heel kleine hoeveelheden gaat."

De alg komt bijna ieder jaar wel ergens langs de Nederlandse kust voor, zegt Peperzak. Het advies van Rijkswaterstaat om niet te zwemmen noemt hij overdreven. "Gisteren begreep ik het advies wel, want toen was het onduidelijk wat de gloed precies was. Nu vind ik dat je gewoon de zee in kan. Zelf ga ik gewoon zwemmen straks."

Rode drab
Zeevonk is een algensoort dat 's nachts licht kan geven bij hevige beweging. "Het mooiste is dan als het echt goed donker is, dan kun je het goed zien." Zodra de alg afsterft, verandert hij in een rode drab. Dan gaat de alg drijven en lost hij op. Volgens Peperzak is de alg voor de kust al in die 'afsterf-fase' en zal de rode drab binnen enkele dagen weer zijn verdwenen.

 

 Twitter berichten03 augustus

 twitter maandag 03 aug 

Het kustwachtvliegtuig heeft vanmorgen geen aangetroffen tussen Zandvoort en Hoek van Holland.

 

 
  heeft geretweet

Vooralsnog zijn voor de Zandvoortse kust geen rode algen geconstateerd. Er is hier ook geen zwemverbod.

 

 

 

 

Gemeente Den Haag: niet zwemmen tussen Katwijk en Scheveningen /via

Lees 7190 keer Laatst aangepast op woensdag, 19 augustus 2015 11:56

Over Ons

De Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade telt 150 leden waarvan er ongeveer 75 actief stranddiensten draaien en dus toezicht houden op het Bloemendaalse strand.  Wij houden het stuk strand tussen Zandvoort en IJmuiden in de gaten. 

.....

leesmeerpijl Lees meer

Website

Deze website van de Vrijwillige Bloemendaalse Reddingsbrigade wordt door twee van onze leden onderhouden.  Voor informatie over het niet goed functioneren van de website (webcam) Nieuws, foto’s, verbeterpunten en andere informatie melden

.....

leesmeerpijl Lees meer