Print deze pagina
dinsdag, 18 oktober 2016 18:29

"Waarschuwing" Herten weer op de rijbaan

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Herten en reeen zijn ook nu weer regelmatig aanwezig op de wegen richting Bloemendaal aan zee en Zandvoort.  

Maandagavond 17 oktober is een hert om het leven gekomen bij een verkeersongeval op de Zeeweg. Een automobilist reed rond 19.30 uur richting Haarlem toen hij plotseling een hert zag opdoemen. De man kon het overstekende dier niet meer ontwijken en raakte het hert met de zijkant van zijn auto.

Het hert is ter plaatse aan zijn verwondingen overleden. De wagen van de man heeft flinke blikschade opgelopen en zal moeten worden gerepareerd. De faunabeheerder heeft het overleden hert opgehaald en afgevoerd.

De politie meldt dat nu de temperaturen dalen de herten en reeen momenteel weer uit de duinen komen om voedsel te zoeken. Ze lopen vooral op de Zeeweg, langs de bebouwde kom in Zandvoort (vooral Zandvoort-zuid), op de Zandvoortselaan (N201) tussen Zandvoort en Heemstede en de Vogelenzangseweg (N206) tussen Aerdenhout en De Zilk.


"Pas je snelheid aan" en wees ekstra voorzichtig en allert wanneer je die kant op mocht gaan.

 

Foto / Bron:Zandvoortse courant

 16 10 17 hert overleden 

 

 Wat te doen bij een aanrijding met wild

U wordt plotseling geconfronteerd met een aanrijding met een in het wild levend hoefdier. Wat moet u wel en vooral niet doen.
Bel direct de politie 0900 8844.
Bel ook de politie als het dier niet blijft liggen.
Probeer zo goed mogelijk de locatie door te geven.
Wacht de komst van de politie of faunabeheerder (rustig) af.


Wat moet u beslist niet doen:
Rijd niet door, dat is strafbaar.
Ga nooit achter het dier aan, laat dit over aan de deskundige faunabeheerder.
Bel niet met de dierenambulance maar met de politie. In het wild levende dieren, zoals edelherten, vossen en reeën, hebben weinig tot geen kans na revalidatie te overleven. De dierenambulance ontfermt zich wel over het klein wild wat is aangereden en nog levend wordt aangetroffen, zoals vossen en vogels.
Neem aangereden wild nooit mee. Geef het ook niet aan derden. Het zijn beschermde dieren en de Flora- en faunawet staat dit niet toe. Het is dus strafbaar. Alleen de opgeroepen faunabeheerder via politie is bevoegd aangereden dieren te vervoeren.


Aanrijdingen met wild
Jaarlijks worden er duizenden in het wild levende dieren doodgereden. Dit zijn voornamelijk reeën, edelherten, damherten.
Als er een aanrijding heeft plaatsgevonden, dan roept de meldkamer van de politie een daarvoor beschikbare faunabeheerder op. Deze vakkundige mensen zijn aangesloten of geaccrediteerd door de SWN. Zij hebben een speciaal verlof om deze dieren te mogen vervoeren en tevens gewonde dieren uit hun lijden te verlossen. Is het gewonde dier gevlucht, dan zorgt de faunabeheerder ervoor dat het gewonde dier wordt opgespoord. Dit wordt met een speciaal voor dit doel getrainde zweethond gedaan. De inzet van deze gecertificeerde hond is om te voorkomen dat een gewond dier dagen ligt te creperen in het bos of schuilplek. Het dode dier wordt vervolgens door de faunabeheerder afgevoerd.

 

 

 

 

Lees 7983 keer Laatst aangepast op donderdag, 12 januari 2017 14:16
Fred Cloeck

Nieuwste van Fred Cloeck